Grip i refredat, quina és la diferència?

Estem en un moment que tothom parla de la grip, i es veritat que ha començat (més o menys) l’epidèmia, però: tenim tots grip?
 
Sabem de que parlem quan diem grip o moltes vegades el que tenim es un refredat mal anomenat grip?

El refredat comú, anomenat pels metges com “coriza” o “rinitis aguda inespecífica” es una malaltia de causa vírica, el més freqüent que la produeix es el Rinovirus seguit del Coronavirus. La clínica està molt localitzada en la zona del nas, ja que es una inflamació de la mucosa de aquesta zona, encara que pot estendre’s als sins o faringe. 

Normalment hi ha rinorrea (secreció aquosa pel nas, i que en l’evolució pot tornar-se viscosa), obstrucció nasal, disminució de l’olfacte, pot haver-hi febrícula i mal estat general.

La grip es també una malaltia causada per un virus ARN Influenza, son virus que tenen càpsula, i quan muten canvien las proteïnes de la càpsula, de forma que enfront del nou virus no tenim immunitat, motiu pel qual hi ha epidèmies de grip cada X anys. 

La clínica es molt brusca, lo més característic si cap es el dolor muscular intens generalitzat i mal de esquena important (el “trancazo”), seguit amb febre que supera freqüentment el 38 graus, amb calfreds, mal de cap i cansament important. 

La febre que apareix en las primeres 24 hores, va descendint en el següents 2-4 dies. 

També se acompanya de tos, i molèsties a faringe. Les molèsties respiratòries s’accentuen al disminuir el símptomes generals, inclús pot quedar tos seca i dolor faringi després d’una setmana de malaltia. Pot haver-hi dolor al darrera del pit amb l’esforç de estossegar.

Cap de les dues te un tractament curatiu, el tractament es purament simptomàtic, s’utilitzen analgèsics i antipirètics, i en algun cas antiinflamatoris (sobretot si la faringe està molt inflamada i ni ha tos molt irritativa).

Aquí tenim una diagrama que es bastant visual i que resumeix tot això que hem dit.


Es molt estrany que un refredat comú es compliqui, mentre que la grip pot complicar-se en forma de pneumònia, ja sigui pel mateix virus o per una sobreinfecció bacteriana. 

Les complicacions son més freqüents en malalts crònics, persones grans (majors de 65 anys), nens petits o dones embarassades. 

En cas de que els símptomes no disminueixin segons van passant els dies o aparegui dificultat en la respiració heu de consultar amb el vostre metge.



PREVENCIÓ:

Segurament lo més interesant dels refredats i de la grip es no tindre que patir-los de forma que haurien de posar fil a l’agulla per tal d’evitar i tallar la cadena de contagis.

Lo més important es la vacunació, si pertanys a algun grup de risc per desenvolupar complicacions es important que te la posis. També hi ha que recordar que es recomanable per persones que no estan en aquest grups però que treballen a hospitals o geriàtrics.

Un altre punt important es el rentat de mans amb sabó, tapar-se la boca al esternudar o tossir, utilitzar mocadors d’un sòl ús.
Recordem que aquest tipus de virus es transmeten per les gotetes microscòpiques de saliva que surten quan tossim o esternudem, i queden suspeses en l’aire. 

D’aquesta forma es important no compartir objectes com gots o coberts de persones infectades, així como airejar bé les habitacions, així evitarem la concentració de virus.

Es important anar ben abrigats ja que el fred afavoreix la sequedat de la mucosa respiratòria i: en una mucosa seca la penetració del virus es més fàcil.
Ara estan augmentant el casos de grip, però el experts esperen la màxima incidència entre aquesta setmana i la següent de forma que si la grip no hi és a casa teva sigues molt curós en la prevenció i així t’estalviaràs una setmana de llit.

Finalment os deixem un vídeo-resum del portal d’Organització Farmacèutica Col·legial



Font: Harrison. Principios de Medicina Interna 17ª Ed.